Take a fresh look at your lifestyle.

نقش و جایگاه رسانه در توسعه اعتماد و روابط اجتماعی

شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا) از مهمترین دلواپسی‎ها و نگرانیهای انسان، با توجه به رشد و گسترش رسانه ‎ها و وسایل ارتباط جمعی در عصر حاضر، چگونگی فراهم آوردن بسترهای مطلوب و شایسته برای دست‎اندرکاران و عوامل انسانی جامعه است تا افراد بتوانند با کسب اطلاعات و بدست آوردن اعتماد، با حس مسئولیت، اگاهی و تعهد جامع و درست، به تحلیل مسائل حرف و اجتماع خود بپردازند.

 با توجه به این امر که رسانه زمینه‌ساز ایجاد و بسترساز انتقال پیام با فراهم‌آوری ارتباط بین گروههای انسانی است، در این پژوهش تلاش شده است نقش و جایگاه رسانه ‎ها را بر گسترش اعتماد اجتماعی و توسعه وفاق و روابط اجتماعی بر اساس نظریه‎ های جامعه‌شناسی بررسی شود.

با این حال، ما در عصر به‎ هم‎پیوسته‎ ای زندگی می‎ کنیم که مردم سراسر جهان در نظم اطلاعاتی واحدی مشارکت دارند. این وضع تا حد زیادی ناشی از برد بین‎ المللی ارتباطات مدرن است (چاوشیان، ۱۳۹۳). امروزه، انسانها بیش از هر زمان دیگری وقت خود را با تکنولوژ‎ی های ارتباطی می ‎گذرانند. در حالی‎که تلویزیون، رادیو، موسیقی، روزنامه‎ ها و مجلات به عنوان رسانه ‎های قدیمی جایگاه خود را بین مخاطبین تا حدودی حفظ کرده ‎اند.

شاید بتوان گفت امروزه افراد بیش از هر فعالیت دیگری درگیر رسانه‎ ها هستند؛ بطوریکه رسانه‎ ها محیط فرهنگی زمانه ما شده ‎اند (کروتی و هوینس، ۱۳۹۱). این رسانه‎ ها نه تنها فراهم کننده اطلاعات و سرگرمی برای انسانها هستند بلکه فراهم کننده بستر و کانالی برای ارتباط افراد و گروهها با یکدیگرند و بخش زیادی از ارتباطات و کنشهای متقابل افراد از کانال آنها برقرار می‎ شود (کمیل، ۲۰۱۰).

از نگاه جامعه شناسان دنیای امروزی به ارتباط مستمر یا کنش متقابل میان مردمی که بسیار جدا از یکدیگرند وابسته است. در طول چند دهه‌ گذشته، ما شاهد فرآیند همگرای تولید و توزیع و مصرف اطلاعات بوده ‎ایم، اگر روزگاری راه و روشهای ارتباطی مثل چاپ، تلویزیون و فیلم، حوزه ‎هایی نسبتاً قائم به ذات بودند، اکنون تا حد زیادی درهم ‎تنیده ‎اند (چاوشیان، ۱۳۹۳).

توسعه‎ اجتماعی فرایند ایجاد تحولات و تغییرات اساسی در ساختارها و روابط اجتماعی است. در حال حاضر یکی از مهمترین ارکان سنجش توسعه رشد کمی رسانه‎ هاست (میرفخرایی، ۱۳). رهیافت توسعه‎ کلاسیک بر این امر تأکید دارند که رسانه‎ ها بخشی از سازوکارهای نوسازی در کشورهای در حال توسعه محسوب می‎ شود (متقی و همکار، ۱۳۹۳).

رسانه‎ ها در حوزه ‎های گوناگون زندگی دارای نقش اساسی هستند و زندگی بدون رسانه در دنیای امروزی قابل تصور نیست؛ زیرا افراد جامعه در جهان در حال گذار، بر اساس خط‎مشی رسانه‎ ها حرکت می ‎کنند. رسانه ‎ها با عملکرد خود سعی دارند تا رفتار قابل انتظار صاحبان خود را در افراد جامعه رواج دهند و تحول اجتماعی مطلوب اهداف خود را در مخاطبان خویش ایجاد نمایند (قربان‎زاده سوار و همکاران، ۱۳۹۵).

دانشجوی دکتری جامعه شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر، گلستان، ایران

منبع مرجع: شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا)

عضویت در خبرنامه

نظرات بسته شده است.